torsdag 2 juni 2011

Svar till anonym

Fråga: Jag upplever att den hästen jag rider är väldigt spänd i nacken och att det oftast är där det tar längst tid för den att bli lösgjord och den lägger ofta huvudet på sne, har du några tips på övningar för det? Kanske spändheten kommer någon annanstans ifrån så jag måste jobba med lösgörande för en helt annan del av kroppen? / Samma anonym återigen :)

Svar:
Hej Anonym. det är ett vanligt problem med spända nackar. Huvudet på sned har med att hästen inte är rakriktad att göra. Ska ge lite tips hur du kan tänka där. Jag har svårt att fatta mig kort så här kommer en utläggning:

Angående spänd nacke: För att lösgöra hästen fysiskt är det en förutsättning att hästen är lösgjord "psykiskt" / mentalt. På många hästar (ofta med mycket nerv) är detta den stora utmaningen. Det är också lite individuellt från häst till häst, men i regel handlar det om att göra hästen trygg. Samt att du som ryttare blir intressant att lyssna på så att hästen kan skärma av sig från omvärlden.

För att förstå hur du ska få hästen att spänna av mentalt måste du förstå vad som gör den stressad och spänd. OCH vad som gör den trygg och fokuserad, vilka bra övningar som fungerar på just din häst. Man kan inte stressa fram mental avspänning, så din inställning betyder ALLT:
Hästar är experter på att känna energier! Tänk på hur din kropp reagerar när du tänker på något obehagligt eller smärtsamt.... Sen tänker du på något behagligt eller härligt.

Så reagerar vi på våra tankar. Därför är det så viktigt vad vi tänker när vi rider. VI måste vara mentalt avspända och se det vi vill åstadkomma framför oss.
Hästens kropp funkar på samma sätt, när den inte behöver ha koll på att monster ska äta upp dem och känner sig trygga med en konsekvent ledare som kommer med tydliga direktiv kan den lämna över "ansvaret" på sin ryttare.

Min andra erfarenhet är att spänd nacke ofta har mycket med acceptans av bettet att göra. Hästen "stålsätter sig" och försvarar sig mot ryttarens hand. Jag skulle på en sådan häst förmodligen arbeta den ganska länge i skritt, så att nacken är som smör innan jag ens börjar trava eller galoppera. Denna hästen kommer du behöva "leka" med nacken hela tiden och ställa den åt alla möjliga håll hela tiden. Märk väl att det är en balansgång när du ställer, så att det inte blir för grovt eller för mycket så att du istället får spänning!

Övertyga istället hästen om att din hand är "gosig" och att hästen får eftergift när den följer. Kontrollera din handställning att du har stängd hand men en RÖRLIG handled. Att du kan med stilla arm "rulla runt din handled med stängd hand. (tänk gröpa ur ett ägg /skopa glass eller något)

Dina ledande tygeltag är också av otroligt stor vikt, Du måste få din häst att följa tygeltagen utan att spänna emot. Hästen kommer följa tygeltaget om du "förtjänar det" dvs om ditt ledande tygeltag:

1. följs av omedelbar eftergift när hästen följer
2. leder med en AVSPÄND arm
3. lekande mjuk och rörlig handled
4. Går inåt-framåt (EJ BAK då får man spänning eftersom hästen tappar balansen)
5. yttertygel ska tillåta det innertygel begär. Dvs som ett gummiband. Hästen ska kunna böja sin hals och komma runt med ytterbog. Yttertygel skall erbjuda kontakt men följa med. (tänk cykelstyre)

Detta tycker jag att du ska börja med i skritt. Se till att hästen följer ledande tygeltag. Ta det lugnt och tålmodigt och fokusera på eftergiften/ belöningen. I trav och galopp ser du till att hela tiden rida i svag ställning och "leka med nacken" så att du får en fin gummibandskänsla i handen. :-)

Lägger hästen huvudet på sne så får du på samma sätt ställa den åt andra hållet och leka med nacken så att du bestämmer var den ska vara. Anledningen är att hästen inte är rakriktad och avlastar ett bakben (belastar sig skevt) Det är viktigt att du samtidigt som du leker med nacken, tänker att du ska placera bogarna på bakdelens spår. ( det gör du genom ledande tygeltag, samt reglering med yttertygeln hur mkt halsböjning du vill ha)

Exempel: hästen skjuter bogen till vänster och rumpan till höger.
Då måste du i första hand få bogen till vänster på bakdelens spår. Detta gör du genom att leda med höger tygel, reglera böjningen på yttertygeln, så att halsen är ganska rak. Samt själv sitta till höger och få vikt i den stigbygeln. Man kan också fuska lite genom att driva bakdelen en aning utåt med innerskänkeln.

I övrigt ska du alltid känna att du kan driva båda bakbenen in i stödet till bägge tyglar!
Lycka till!

1 kommentar:

Bloggintresserade